رولیک یکی از مهمترین تجهیزات خطوط انتقال مواد در صنعت میباشد، در واقع رولیک به عنوان یک هرزگرد در سیستم اعمال میشود. رولیک یک جز بسیار مهم برای نوار نقاله به حساب میآید و در واقع برای آن مانند یک تکیهگاه عمل میکند و موجب کاهش اصطکاک در نوار نقاله میشود. رولیکها و هرزگردها استوانهای شکل هستند که در قسمت بالا و پایین دستگاه کانوایر و نوارنقاله مورد استفاده قرار میگیرند، به عبارتی رولیکهای بالای تسمه نقاله وزن بار را حمل میکنند و رولیکهای پایین تسمه نقاله وزن خود تسمه نقاله را محتمل میشوند. از آن جایی که دستگاه نوار نقاله (conveyer) از مهمترین و کابردیترین تجهیزات در صنعت و کارخانجات، فروشگاه ها، شرکتهای تولیدی و … میباشد، رولیکها از اجزای اصلی دستگاه های نوار نقاله و تسمه نقاله و کانوایر به شمار می آیند.
چنانچه قصد خرید انواع رولیک در برندهای معتبر ایرانی و خارجی و روکش رولیک دارید با کارشناسان بخش فروش ما تماس بگیرید.
تلفن : 02155820339 – 02155870439 – 02155836252
کاربرد رولیک نوار نقاله در صنایع مختلف
رولیکها و غلطکها در صنایع مختلفی چون صنایع کاغذسازی یا صنایع نساجی کاربرد دارند و از آنها برای انتقال کالاهای رولی استفاده میشود. عواملی چون کیفیت ساخت، استفاده از بلبرینگ مناسب و با کیفیت، لوله با ضخامت صحیح و مناسب، آب بندی درست باعث میشود که رولیک در شرایط مناسب، بیشترین طول عمر و کارایی را داشته باشد.
این قطعه ی بسیار مهم و پرکاربرد در صنایع مختلف زیادی کاربرد دارد که مهمترین آن در صنایع معادن و کارخانجات است از جمله:
- معادن زغال سنگ ، شن و ماسه
- معادن کانی های فلز و نافز
- صنایع فولاد سازی
- صنایع ریخته گری
- صنایع سیمان ، آهک و گچ
- صنایع مواد شیمیایی
- صنایع کاغذسازی
- صنایع لوله سازی
جنس و سایز انواع رولیک
قطر و سایز رولیکها بر اساس وزن و نوع باری که در خطوط انتقال استفاده میشود، متغیر است و همینطور اندازه و سایز رولیک به نوع دستگاه کانوایر نیز بستگی دارد. لازم به ذکر است که رولیک یکی از اجزا و قطعات دستگاه نوارنقاله و کانوایر میباشد که در بخش ابتدایی (قسمت رفت) و انتهایی( قسمت برگشت ) نقاله و تسمه نقاله قرار می گیرد و رولیک توسط قدرت و نیرویی که از الکتروموتور می گیرد در به حرکت در آوردن نوار نقاله نقش بسیار مهمی دارد.
جنس رولیکهای فلزی باتوجه به کاربرد و نیاز مشتری از فلزاتی چون آهن، استیل، آلومینیوم، چدن و … ساخته میشود و در رولیک پلیمری نیز از جنس پلیمر و تلفون و مشتقات آن ساخته میشود. یکی دیگر از عوامل مهم در سایز و اندازهی رولیکها فواصل میانی رولیکها میباشد که برحسب عواملی مانند : عرض تسمه نوار نقاله و مقدار وزن بار و قطعات مور حمل تعیین و اندازه گیری میشود.
اسامی دیگری که رولیک با آنها نیز شناخته میشود اعم از : idler (آیدلر) ، roller (رولر) ، درام میباشد . کلیه رولیکها بر اساس استاداردهای جهانی DIN،ISO،GIS،CEMA،FEM،BS،AFNOE تولید میشوند که تعیین کننده کیفیت مطلوب و نوع کاربری رولیکها می باشند، جدوال شرح استاندارد رولیکهای شرکت پارسا رولیک پرس بر اساس استاندارد اروپایی DIN15207 ، ISO1537 می باشند.
متریال رولیک
- استیل
- پی وی سی PVC
- پلیمری
- پلی یورتان
- گالوانیزه
- تفلون
- فلزی
- ضدسایش
مشخصات فنی رولیک
رولیکها دارای ساختار ساده تر و سبک تر در مقایسه با غلطک ها هستند و در مابین مسیر نوارنقاله در قسمت زیرین تسمه تعبیه شده اند. یکی از مهمترین تفاوت های غلطک و رولیک این است که رولیکها به صورت هرزگرد عمل نموده و نیرویی مجزا و جداگانه به تسمه در نوار نقاله و کانوایر وارد نمی کنند. نحوه ی کار رولیکها به این شکل است که بعد از روشن شدن دستگاه، این قطعه ی مهم و کاربردی (رولیک) بر روی بدنه دستگاه نوار نقاله غلت می خورد و تسمه نقاله را به حرکت در می اورد، در واقع دستگاه نوار نقاله برای ادامه ی کار خود، به رولیک وابسته میباشد.
به طورکلی نصب رولیک بر روی کانوایر به این شکل است که شفت (shaft) رولیکها به صورت ساکن و ثابت بر روی بدنه و شاسی دستگاه قرار می گیرد و به محض در گیر شدن با تسمه، به حرکت در می آید و تسمه را نیز به سمت جلو حرکت می دهد.
یکی از نکاتی که در انتخاب و ساخت رولیکها حائز اهمیت است; کاهش اصطحکاک میان سطوح متحرک میباشد.
از مهمترین وظایف و کارایی رولیکها می توان موارد زیر را نام برد:
- به گردش درآوردن نوار نقاله
- تسریع حرکت کانوایر
- استقامت و استحکام در برابر وزن قطعات حمل شده و تسمه در حین مسیر کانوایر
- سبب ایجاد اصطکاک بین قطعات مورد حمل و سطح کانوایر و نوارنقاله
به طور کلی رولیکها به دو دسته تقسیم میشوند:
- رولیکهای صنعتی
- رولیکهای نیمه صنعتی
معرفی انواع رولیک نوار نقاله
در اینجا به معرفی انواع رولیک های نوار نقاله خواهیم پرداخت:
MDR
از آن جایی که رولیک در صنعت جابجایی و انتقال تجهیزات مهمترین قطعه و عامل انتقال محسوب میشود دارای انواع مختلفی میباشد. رولیکها دارای انواع مختلفی چون رولیک ضد سایش، رولیک پلیمری، رولیک غلطکی، رولیک گالوانیزه، رولیک پرسی و رولیک جوشی هستند که در ادامه به صورت مختصر به توضیح هر کدام میپردازیم.
غلتک محرک موتور یا MDR به غلتک نوار نقاله ای اطلاق می شود که سیستم محرک به طور کامل در داخل غلتک قرار می گیرد. این موتورها کوچک هستند و در داخل یک غلتک نوار نقاله استاندارد 1.9 اینچی قرار می گیرند و با یک کارت کنترل تغذیه می شوند که برق 24VDC را مصرف می کند. هیچ درایو خارجی 480 VAC وجود ندارد که تسمه را با زنجیر و چرخ دنده های حجیم برق می دهد.
رولیک ضد سایش
رولیک ضد سایش یکی دیگر از انواع رولیک های نوار نقاله محسوب می شود. از آنجایی که برخی از مواد انتقالی دارای خاصیت خورندگی هستند از رولیکهای فلزی برای حفظ رولرها استفاده میشود. چرا که اگر مواد انتقالی دارای خاصیت خورندگی باشند به مرور رولرها خراب شده و از بین میروند. در این صورت این محصولات از نظر اقتصادی به صرفه نمیباشند. برای جلوگیری از ایجاد این مشکل میتوان از رولیک ضد سایش استفاده کرد که طول عمر دستگاه را افزایش میدهند.
رولیک پلیمری
نوع دیگر از رولیکهای نوار نقاله، رولیکهای پلیمری هستند که از اکستروژن و مواد پل التان تهیه میشوند. متریال به کار رفته در این نوع رولیکها موجب میشود رولیک پلیمری از وزن کمی برخوردار باشد که همین موضوع استهلاک پایه فلزی رولیکها را کاهش میدهد. رولیکهای پلیمری برخلاف وزن کم، دارای استحکام زیاد و مقاومت بالا میباشند.
رولیک غلطکی
برخی دیگر از رولیکها از قابلیت هرزگردی برخوردارند و این ویژگی سبب میشود رولیک مانند غلطک به صورت دورانی به دور خود بپرخد و محصولات روی سیستم کانوایری انتقال داده شوند. این نوع رولیکها همانطور که از عملکردشان مشخص است، رولیک غلطکی نامیده میشوند.
رولیک گالوانیزه
رولیکهای گالوانیزه نوع دیگری از رولیکها هستند که در اشکال مختلفی توسط سدید ماشین افلاک طراحی و تولید میشوند. این نوع رولیکها معمولا از قیمت بالاتری نسبت به سایر رولیکها برخوردارند.
رولیک پرسی
یکی دیگر از انواع رولیکهای تسمه نقاله که کاربرد بسیاری در نوار نقاله دارند، رولیک پرسی میباشند. از این نوع رولیک در موقعیتهای مختلفی از جمله ساخت و تولید تجهیزات استفاده زیادی میشود. قیمت مناسب و کاربری آسان از مهمترین دلایل پرکاربرد بودن این محصول میباشد.
رولیک جوشی
رولیک جوشی نیز نوع دیگری از رولیک نوار نقاله است که که از طریق لوله با 3 میل ضخامت و کاسه بلبرینگ به طور تراز شده به بدنه اتصال پیدا میکند. این نوع رولیک در مراکز فروش رولیک در تهران قابل تهیه میباشد.
رولیک رفت backward roller
این رولیک در سطوح جانبی نوار نقاله قرار می گیرد و متحمل وزن تسمه و مواد روی نوار میباشد.
رولیک برگشت drive roller
این رولیک در سطح زیر نوار نقاله قرار می گیرد و وظیفه ی تحمل وزن تسمه را دارد و فشار کمتری نسبت به رولیکهای رفت تحمل می کند.
رولیک ضربه گیر impact roller
رولیک ضربه گیر از آسیب احتمالی ناشی ازضربه بار به تسمه کانوایر جلوگیری می کند و به همین دلیل دارای روکش پلاستیکی با ضخامت مناسب هستند، این رولیکها در محل ریزش مواد قرار می گیرد.
رولیک تعویضی (بلبرینگ) bearings roller
رولیک تعویضی و قطعات آن قابل تعویض و تعمیر هستند و با توجه به نوع آب بندی شان عمر مفید طولانی تری دارند.
رولیک راهنما help roller
رولیک راهنما (خود تنظیم) به منظورحفظ تعادل در لبه های نوار و جلوگیری از جابجایی تسمه از محور قرار می گیرد.
رولیک مخروطی cone roller
ساخت رولیکهای مخروطی یا زاویه دار با روش هایی مختلفی صورت می گیرد که متناسب با طول و قطر و شرایط استفاده این قطعات دارای پیچیدگی ها و فرایند مختلفی میباشد.
رولیک نوار نقاله و کانوایر roller conveyor belt
سیستم نوار نقاله یا کانوایر قطعه متداول تجهیزات جابجایی مکانیکی است که مواد را از یک مکان به مکان دیگر منتقل می کند. نوار نقاله ها به ویژه در کاربردهایی که شامل حمل مواد سنگین یا حجیم هستند بسیار مفید هستند. کانوایرها و نوار نقاله ها در صنایع مختلفی چون ; پتروشیمی، معادن، خودرو سازی، نفت، انتقال مواد حفاری و اتوماسیون صنعتی و… کاربرد دارند.
درام (با روکش لاستیکی) rubber roller
این مورد برای کنترل و بالانس نوار نقاله مورد استفاده قرار می گیردکه باتوجه به عرض نوار نقاله، طول و قطر آن ها متغیر است، در این مجموعه درام با قفل کن طراحی و تولید می گردد.
پایه رولیک roller base
پایه رولیک محل قرار گرفتن رولیکها میباشد که با توجه به نوع و وزن رولیکها فشار بار طراحی و تولید می گردد.
عوامل موثر بر قیمت رولیکهای نوار نقاله
همانطور که گفتیم وجود رولیک برای تسمه نقاله اهمیت زیادی دارد که باعث افزایش تولید و فروش رولیک و غلطک میشود. در واقع کار اصلی رولیک این است که سبب به گردش درآمدن نوار نقاله و اصطکاک مواد حمل شونده میگردد. همین موضوع باعث میشود این قطعات همواره در معرض ساییدگی قرار بگیرند، از این رو باید نسبت به آنها توجه کافی داشت. عوامل مختلفی بر قیمت رولیکهای نوار نقاله موثرند که از جمله آنها میتوان به قطر و اندازه آنها، نوع استاندارد رولیک، کیفیت ساخت و … اشاره کرد. گروه صنعتی پارسا رولیک بزرگترین سازنده رولیک در ایران آماده پذیرش انواع سفارشات مشتریان از سراسر ایران می باشد.
سفارش ساخت رولیک
گروه صنعتی پارسا رولیک با داشتن بیش از 20 سال سابقه درخشان در راستای ساخت انواع رولیک نوار نقاله با قیمت مناسب، شرایطی مناسب را برای خرید ارزان و راحت مشتریان خود فراهم کرده است. جهت سفارش ساخت رولیک کانوایر با کارشناسان بخش فروش ما تماس حاصل فرمایید.
میز رولیک چیست؟
میز رولیک بستری مناسب جهت انتقال و جا به جایی مواد در خطوط مونتاژ کارخانه ها فراهم می کند. این نوع میز قابلیت تنظیم ارتفاع را دارا می باشد؛ می توان با تنظیم ارتفاع جهت انتقال مواد را مشخص نمود. میزهای رولیک به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند:
- میز خودگردان – متحرک
- میز رولیک هرزگرد
- چرخ زنجیری
- تسمه ای
- بالابر یا لیفت دهنده
- گوشه ای 90درجه
- میز رولیک با قابلتی تنظیم ارتفاع
- میز رولیک برقی
جهت استعلام قیمت و سفارش ساخت انواع میز رولیک در سایزهای مختلف متناسب با نوع فعالیت خود با کارشناسان بخش فروش پارسا رولیک تماس بگیرید.